Jeesus sanoi juutalaisille:”Totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää hänelle kaiken, mitä itse tekee. Hän näyttää Pojalle vielä suurempiakin tekoja, sellaisia, että hämmästytte. Niin kuin Isä herättää kuolleet ja antaa heille elämän, niin antaa myös Poika elämän kenelle tahtoo.” (Joh. 5:19-21).

Minulla on repussani mukana muisto lapsuudestani. Kun minä olin pieni poika, tämä esine oli minulle tärkeä. Minun piti saada se aina illalla viereeni. Kun lähdimme Juvalle Koikkalan mummolaan, se piti ottaa mukaan. Katsotaan, mitä täältä repusta löytyy. – Täältä löytyy minun vanha nalleni. Sitä on hoidettu niin paljon, että karva on kulunut. Toinen jalka ja toinen käsi ovat joskus irronneet ja ommeltu uudelleen kiinni. Muistan, kuinka nallella oli hienot ruskeat lasisilmät, mutta minun teki mieli aina ottaa ne irti ja jälleen kerran niin tehtyäni ne hävisivät. Pappani ompeli tilalle napeista silmät ja ne ovat nyt pysyneet paikoillaan.

Nalle oli minulle tärkeä, siksi se on säilynyt minulla tänne saakka, yli 55 vuotta. Hoidin sitä samalla tavalla kuin isä ja äiti hoitivat minua. Nalle oli minulle rakas niin kuin minä olin heille rakas poika.

Äsken kuulemassamme raamatunkohdassa sanottiin: Isä rakastaa Poikaa. Jeesus on Jumalan ainoa poika. Häntä Jumala rakastaa. Jeesus tarvitsi Isän rakkautta kuten jokainen ihminen. Samalla tavalla Jumala rakastaa jokaista meitä, jokaista ihmistä. Rakastava isä pitää huolta kaikista lapsistaan. Meistä jokainen tarvitsee huolenpitoa, yhteyttä, rakkautta. Jeesus tuli maailmaan sitä varten, että meillä olisi hyvä elää täällä toistemme kanssa. Usko Jumalaan antaa turvan elämään. Hän on luvannut olla kanssamme kaikkina elämämme päivinä.

Jumalan huolenpidon yksi merkki on vuoden sato. Jälleen kuluneena kesänä kasvit ovat kasvaneet ja vilja varttunut. Maa on antanut satonsa, ja siitä tänään kiitämme hyvää Jumalaa. Ruoka ja ravinto eivät ole itsestäänselvyys. Leipä ja vesi ovat monelle maailman ihmiselle ylellisyyttä. On syytä kiittää heitä, jotka ovat tehneet työtä ja nähneet vaivaa jokapäiväisen ravinnon hyväksi. Ja syytä on kiittää Jumalaa hänen huolenpidostaan ja hyvyydestään meitä ihmisiä kohtaan.

Usko Jumalaan opettaa meitä myös auttamaan toisia ihmisiä, niitä jotka ovat vailla rakkautta, kärsivät puutetta tai ovat vaikeuksissa. Sitä varten tänään Juvalla on Pyhä Jysäys –hyväntekeväisyystapahtuma. Tässä jumalanpalveluksessa kolehdilla ja jumalanpalveluksen jälkeen osallistumisellamme tapahtumaan voimme auttaa toisia. Koska Jumala rakastaa meitä jokaista, meidän tehtävämme on rakastaa toisia ihmisiä samalla tavalla. Apua tarvitsevia ihmisiä on autettava valikoimatta. Rakkaus ei tunne rajoja.

Tätä pyhäpäivää on kutsuttu ”pikku pääsiäiseksi”. Jeesus tuli maailmaan myös sitä varten, että kuolemamme jälkeen saisimme elää taivaassa. Raamatussa tästä kerrotaan: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” (Joh. 3:16). Jumalan rakkaus ulottuu yli kuoleman. Minulle läheisiä ihmisiä on haudattu Juvalle sankarihautaan ja kirkonkylän hautausmaalle sekä Koikkalan kylän hautausmaalle. On turvallista ajatella, että Jumala pitää meistä huolta silloinkin, kun kohtaamme kuolemaa ja surua. Jumalan huolenpito ja rakkaus kantavat silloinkin. Usko Jumalaan antaa lohdun ja turvan.

Hyvä Jumalan perheväki, pienet ja suuret. Nalleni vuosikymmenen takaa kertoo rakkaudesta. Nalle oli minulle rakas niin kuin minä olin vanhemmilleni rakas. Meillä on Jumala, joka on hyvä. Jumalalle jokainen meistä on rakas. Siksi hän lähetti ainoan poikansa Jeesuksen maailmaan meidän auttajaksemme ja vapahtajaksemme. Tällaiseen hyvään Jumalaan me uskomme ja luotamme.