Hartauspuhe hautausmaan laajennusosan vihkimisessä Juvalla 16.9.2023

Juvan seurakunta on Pyhän Ristin seurakunta. Siitä kertoo muun muassa Partalan Kuninkaankartanon liepeiltä pellosta löytynyt hieno muinaiskoru, Juvan risti. Oma seurakunta on perustettu vuonna 1442, mutta aivan varmasti jo ennen tuotakin on kuljettu sanan kuuloon. Kristikansa on kokoontunut Kristuksen merkin, ristin juurelle. Aivan samoin, kuin me kokoonnut nyt tähän ristin alle.

Risti on toivon ja elämän merkki. Ristinmerkki kulkee kristityn mukana koko elämän matkan. Ristiäisissä lapsen otsaan ja rintaan piirretään ristinmerkki todistukseksi ylösnousseen Jeesuksen lunastustyöstä.

Konfirmaatiossa nuoret siunataan kolmiyhteisen Jumalan varjelukseen ristinmerkillä, pappi siunaa avioliiton ristinmerkillä ja jokainen jumalanpalvelus alkaa sekä loppuu ristinmerkkiin.

Hautajaisissa arkun päälle tehdään hiekasta risti merkiksi ylösnousemuksen odotuksesta. Se, mikä on alkanut ristinmerkin suojeluksessa, myös päättyy ristinmerkin suojeluksessa. Risti kulkee mukana koko elämänmatkan ja se on toivon sekä elämän merkki.

Hautausmaat ovat täynnä elettyä elämää. Jokainen kivi ja laatta kertovat elämästä. Jokaiseen kiveen liittyy syntymä, elämä ja kuolema, kokonainen elämäntarina. Me kuulumme osana sukupolvien ketjuun, joka tällekin hautausmaalle siunataan ristin suojelukseen.

Hautausmaihin liitetään usein suru ja ikävä, mutta hautausmailla on myös paljon kiitosta, syvää rauhaa ja sielun hiljaisuutta. Moni kokee Jumalan läheisyyttä hautausmailla.

Hautausmailla muistellaan läheisiä, mutta hautausmaat kertovat myös paikkakunnan henkilöhistoriaa sekä kansakunnan historiaa. Juvan vanha hautausmaa kertoo kartanopitäjän historiaa. Hautausmaalta löytyy upseerien ja kartanonomistajien hautoja. Sankarihaudoilla puolestaan muistamme yhdessä sotiemme veteraaneja.

Mutta hautausmaat ovat myös kauniita puistoalueita. Hyvin hoidettu hautausmaa on kunnianosoitus menneille sukupolville. Luojan luonto tulee lähellä myös hautausmaalla. Tällä hautausmaalla liitelee kuulemma liito-oravakin.

Tänään me siunaamme tämän hautausmaan laajennusosan ristinmerkillä pyhäksi kirkkomaaksi. Pyhä ilmentää toista todellisuutta, tämä maa erotetaan pyhäksi lepopaikaksi.

Latinankielinen pyhää tarkoittava sana sanctus viittaa pyhän vahvistamiseen ja pyhittämiseen. Juuri sitä ristinmerkki tekee. Vahvistaa yhteyttä Kristukseen ja pyhittää Kristuksen seuraajat.

Sillä ristinmerkillä me tänään siunaamme tämän kirkkomaan rauhan, lohdutuksen ja toivon paikaksi.