Järvenpäässä 26.9.2023

Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun. Istuttaja ei siis ole mitään, ei myöskään kastelija, vaan kaikki on Jumalan kädessä, hän suo kasvun. Istuttaja ja kastelija ovat samassa työssä, mutta kumpikin saa palkan oman työnsä mukaan. Me olemme Jumalan työtovereita, te olette Jumalan pelto ja Jumalan rakennus. (1. Kor. 3:6–9).

 

Kymmenkunta vuotta sitten minua oli pyydetty toimittamaan rukoushetki vieraillessani uudessa koulussa osana piispantarkastusta. Ohjelma oli valmisteltu huolella etukäteen ja oppilaat olivat harjoitelleet osuutensa. Raamatunkohta oli sama kuin tänään Lastun käyttöön ottamisessa, katkelma ensimmäisestä Korinttilaiskirjeestä, onhan se merkitty tekstiksi Kirkollisten toimitusten kirjaan.

Varmaankin jännityksestä johtui, että tekstinlukijaksi valittu oppilas luki tekstin Minä istutin, Apollos kasteli erehdyksessä Minä istuin, Apollos katseli. Minua lukuun ottamatta kukaan paikalla olijoista ei tainnut huomata tuota muutaman kirjaimen haksahdusta. Minua hymyilytti ja ajattelin, että tuskin vain istumalla ja katselemalla uusi oppilaitos olisi noussut ja valmistunut.

Tänään Kirkkopalvelujen STEP-koulutuksen uusi oppilaitosrakennus Lastu otetaan virallisesti käyttöön. Sitä ei ole saatu aikaiseksi istumalla ja katsomalla. Se on vaatinut lukuisia suunnitelmia, laskelmia, piirustuksia ja päätöksiä sekä ennen kaikkea konkreettista rakentamista. Nyt on aika pysähtyä hetkeksi; iloita siitä, että Lastu on valmistunut. Nyt on aika kiittää kaikista ihmisistä, jotka ovat olleet tätä rakennusta suunnittelemassa, päättämässä ja rakentamassa. On tarvittu niitä Paavaleita ja Apolloksia, jotka ovat tarttuneet toimeen ja saaneet aikaiseksi tämän uuden oppilaitosrakennuksen.

Järvenpään kampuksen historiassa ja nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa uusien tilojen rakentaminen ammatillisen koulutuksen ja kansanopiston käyttöön on merkki tulevaisuudenuskosta. STEP-koulutuksen uusi oppilaitosrakennus osoittaa konkreettisesti Kirkkopalvelujen toteuttavan koulutukseen ja sivistykseen liittyvää perustehtäväänsä. Koulutus on vahva investointi tulevaisuuteen. Näin tällä kampuksella rakennetaan paitsi yksilöiden myös koko suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuutta ja hyvinvointia. Suotta ei Kirkkopalvelujen visioksi ole valittu: Yhteinen hyvä. Sitä tämä oppilaitosrakennus osaltaan edistää.

Yksilön ja yhteisön yhteisen hyvän puolesta vaaditaan työtä ja toimintaa, myös toimivia, ajanmukaisia ja terveitä toimitiloja. Olennaista on kuitenkin muistaa se, että kaiken takana on perimmältään Jumalan siunaus: Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala antoi kasvun. Istuttaja ei siis ole mitään, ei myöskään kastelija, vaan kaikki on Jumalan kädessä, hän suo kasvun. Apostoli muistuttaa, että me olemme Jumalan työtovereita. Tässä oppilaitoksessa tehdään työtä Jumalan työtovereina muistaen, että loppujen lopuksi kaikki on hänen varassaan. Tänään on syytä kiittää kaikkivaltiasta Jumalaa.

Kun tänään otetaan käyttöön STEP-koulutuksen uusi oppilaitosrakennus Lastu, teemme sen uskossa ja luottamuksessa Jumalaan. Kiitämme tästä rakennuksesta ja heistä, jotka ovat toimineet tämän oppilaitoksen hyväksi. Pyydämme Jumalan siunausta kaikille niille, jotka täällä opiskelevat ja tekevät työtä ja niille, jotka täällä käyvät ja vierailevat.