RadioDei 29.3.2024

Pieni lapsenlapseni oli meillä käymässä. Hän oppi uuden taidon ja halusi heti näyttää sen vanhemmilleen: Isi, kato, kato, isi, kato! Lapsi halusi tulla nähdyksi. Isä katsoi kolmivuotiastaan rakastavin silmin, ja lapsi näki isänsä silmissä tuon rakkauden. Taito oli yhdellä jalalla hyppiminen.

Katseella on valtava merkitys.

Katseella on suuri merkitys myös pääsiäisen tapahtumissa.

Herra kääntyi ja katsoi Pietariin, ja Pietari muisti mitä Herra oli hänelle sanonut: ”ennen kuin kukko tänään laulaa, sinä kolmesti kiellät minut”

Pietari kielsi Mestarinsa.

Tuossa Raamatun kohdassa kerrotaan, että Jeesus katsoi Pietariin. Pietari ei kestänyt Jeesuksen katsetta, vaan juoksi ulos pimeään ja itki katkerasti.

Tänään on pitkäperjantai. Päivä, jolloin Mestarimme kuoli ja ihmisyys teki konkurssin. Kirkon alttareilla ei ole tänään kukkia, eikä kynttilöitä. Vain musta kangas peittää alttarin. Se kertoo pimeydestä, johon koko ihmiskunta on vajonnut, ja jonka vain Jumala voi voittaa.

Jeesus katsoi Pietariin.

Mitä luulet, että Jeesus näki? Petturuutta? Pelkoa? Vihaa? Ahdistusta? Ehkä kaikkea tuota, mutta Jeesuksen katse ei syytä, vaan se armahtaa.

Jeesus katsoo ihmisen sydämeen. Ikävä kyllä sydän joutuu usein väistymään, kun mieli ei halua tietää totuutta. Ihminen valehtelee myös itselleen ja Jeesus tietää sen. Siksi hänen katseensa on ennen kaikkea surullinen. Katseessa on myös kaiken ymmärtämys ja rakkaus. Jeesus on tullut maailmaan pelastamaan sen ja nyt on tullut hetki. Jeesuksen katse on surullinen mutta ei syyttävä.

Tuossa kaiken tietävässä katseessa on armo. Täydellisen armollinen ja rakastava katse saa Pietarin itkemään. Niin paljon hän minua rakasti ja siitä huolimatta minä kielsin hänet!

Jeesuksen katse vahvistaa rakkautta häneen. Armollisen katseen alla ihminen pystyy näkemään itsensä – sen mitä on – sen mitä ihminen tekee itselleen, muille ihmisille, maailmalle – mitä ihminen tekee Jeesukselle. Armollisen katseen alla uskaltaa nähdä myös ne ikävät ihmisyyden puolet. Tällainen olen.

Siksi synnintunnustuksessa rukoillaan: Anna minulle pyhä armosi, että minä niin kuin Pietari itkisin syntejäni.

Rakas Jeesus, katso minua niin kuin katsoit Pietaria, kun hän oli kieltänyt sinut. Katso minua, niin kuin sinä katsoit syntistä naista fariseuksen kodissa. Katso minua, niin kuin sinä katsoi ryöväriä ristin puulla!

Sinun armollisen katseesi alla saan itkeä syntejäni.

Pitkäperjantaina kirkon käytävä on hiljainen. Suntio on asetellut alttarille viisi verenpunaista ruusua. Jeesuksen haavat. Naulojen lävistämät kädet ja jalat. Keihään lävistämä kylki. Ne ovat petturuuden jäljet, mutta ne ovat myös voiton jäljet. Kuolema on voitettu.

Jeesus kysyy: rakastatko sinä minua?

Herra, sinä tiedät, että olet minulle rakas