Kotimaa-lehden kolumni 26.4.2024

Iran on iskenyt Israeliin ja Lähi-idän suursodan mahdollisuus on kasvanut. Maailma tuntuu olevan tulessa. Miten säilyttää turvallisuuden tunne arvaamattomassa maailmassa?

Turvallisuuden tunnetta luovat tunteiden säätely ja toiminta. Tampereen yliopistossa tehdyn tutkimuksen (2022) mukaan tunnesäätelyn tärkeimpiä tehtäviä on taata turvallisuuden tunne.

Tunnesäätely on erityisen tärkeää muistaa tämänhetkisessä, epävakaassa maailman tilanteessa. Jos toistuvasti ruokkii ajatuksiaan pelottavilla asioilla, voi se johtaa yhä syvenevään turvattomuuden tunteeseen. Tutkijat käyttivät tästä asioiden pyörittämisestä Lutherin teksteistäkin tuttua sanaa ruminaatio.

Maailman tilannetta tai väkivaltaa ei pidä märehtiä eikä toisaalta selittää pois, vaan on tärkeää vahvistaa omaa sekä yhteistä turvallisuuden tunnetta. Turvattomuus ja pelko voivat pahimmassa tapauksessa johtaa väkivaltaan, jos hyökkäys koetaan parhaaksi puolustukseksi.

Turvallisuuden tunnetta edistää myös toiminta niiden asioiden puolesta, jotka rakentavat rauhaa, vahvistavat oikeudenmukaisuutta ja pitävät arkea pystyssä. Martin Luther King julisti: Minulla on unelma. Asiat alkoivat muuttua paremmiksi linja-auton penkki kerrallaan, kun rotusyrjintä päättyi myös julkisissa kulkuvälineissä.

Hyviin asioihin ja rakentaviin tunteisiin keskittyminen ei ole naiiviutta. Maailmassa on pahuutta, sotaa ja väkivaltaa, joiden pitäisi loppua juuri nyt, heti. Yhteiselomme tällä pallolla on ajoittain aika karua. Hyvyyden voiman tärkeydestä pahuuden keskellä meitä muistuttaa Bonhoefferin virsi: Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman. Hyvyyttä voi olla pahuuden keskellä ja sitä on tärkeää puolustaa.

Selviytyminen turvattomuuden keskellä vaatii meiltä uskoa hyvään ja sen mukaista toimintaa; yhteyden rakentamista toisiimme ja laajempaan maailmaan. Voimme luoda turvallisuutta painottamalla hyviä asioita ja näkemällä maailmassa kauneutta. Voimme toimia rauhan rakentamisen puolesta, ja kaikki se voi laajentua yhteisöömme ja ympärillemme. Mutta tärkein turvamme on kuitenkin se, mitä Lutherkin kehotti meitä märehtimään, nimittäin Jumalan sana ja luottamus siihen. Siinä on kristityn turvakallio.

Mari Parkkinen
Piispa