Vieraskolumni Kirkonseutu-lehdessä 4.6.2022

Kirkollisessa perinteessä tunnetaan symboleina ainakin nelisenkymmentä lintulajia. Tavallisin on kyyhkynen, Pyhän Hengen vertauskuva. Sen taustana on kertomus Jeesuksen kasteesta. Siinä mainitaan, että Jeesuksen noustessa vedestä taivaat aukenivat ja hän näki ”Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen.” (Matt. 3:16).

Kirkkoisä Johannes Khrysostomos sanoi Pyhän Hengen ilmestyneen Jeesusta kastettaessa kyyhkysen muodossa, koska se on sävyisä ja puhdas eläin. Pyhä Henki on sävyisyyden henki.

Kyyhkynen liittyy Raamatussa myös toiseen keskeiseen tapahtumaan. Kyyhkynen ilmoitti vedenpaisumuksen loppumisesta tuomalle Nooalle tuoreen oliivipuun oksan (1. Moos. 8:11). Näin kyyhkynen viestii pelastuksesta, toivosta ja uudesta elämästä. Rooman katakombeissa on säilynyt varhaiskristillisiä piirroksia Nooasta ja kyyhkysestä oliivipuun oksa nokassaan.

Sekä Tampereen että Mikkelin hiippakunnan vaakunoissa esiintyy kyyhkynen oliivipuun oksa suussaan. Tampereen vaakuna perustuu Porvoon vanhan hiippakunnan sinettiin, jossa aiheena ovat Nooan arkki ja sitä kohti lentävä kyyhkynen kolmilehtinen oksa nokassaan.

Mikkelin hiippakunnan vaakunassa on puolestaan vanhan Viipurin hiippakunnan sinetin peruina kyyhkynen, jonka nokassa on yhdeksänlehtinen kultainen oliivipuun oksa. Viipurin hiippakunnan vanhassa sinetissä kyyhkynen on tulkittu rauhankyyhkyksi, joka muistuttaa Täyssinän rauhasta 1595.

Kyyhkynen rauhan symbolina palautuu Paavalin sanomaan, että Henki on rauhan yhdysside (Ef. 4:3). Nykyisessä raamatunkäännöksessä asia ilmaistaan näin: ”Pyrkikää rauhan sitein säilyttämään Hengen luoma ykseys.”

Rauhankyyhkyn nykymuodossaan teki tunnetuksi taiteilija Pablo Picasso. Hänen tuotannossaan esiintyy usein kyyhkyjä, ja muutamalla mestarillisella vedolla hän teki kyyhkytunnuksen vuoden 1949 Maailman rauhankonferenssiin. Sodanjälkeinen rauhanliike otti sen laajaan käyttöön.

Tänä vuonna helluntain sanomassa korostuu erityisesti rauha. Pyhä Henki on rauhan Henki, jonka läsnäoloa maailmamme kaipaa yhä kipeämmin. Samoin me tarvitsemme rohkaisua ja toivoa arkeemme, kaikkien pelkojemme ja huoltemme keskelle.

Runoilija ja kirjailija Anna-Mari Kaskinen on kiteyttänyt kaipuumme pyynnöksi: ”Tule, rauhan Henki, hiljaa kohota katse ylös maasta, kohti Kristusta. Tule, rauhan Henki, silloin voimaa saan, sydämeni turvaa yksin Jumalaan.”

Jokainen kristitty on kutsuttu myös rauhantekijäksi. Vastakkainasettelujen ja vihapuheen maailmassa, väkivallan ja sodan uutiskuvien vyöryessä tajuntaamme rauhan rakentajia tarvitaan yhä enemmän. Pyhä Henki lähettää ja varustaa meidät tähän tehtävään, toimimaan sovinnon ja yhteyden löytämisen hyväksi.

Helluntain evankeliumissa Jeesus lupaa omilleen rauhan: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14:27).