Kirjoitus Pieksämäen Lehdessä 23.12.2021

Joulukuun puolivälissä luonani kävi joukko partiolaisia. He toivat tullessaan Betlehemin rauhantulen, joka on sytytetty Jeesuksen syntymäkirkossa jo yli tuhat vuotta palaneesta tulesta.

Vuodesta 1986 itävaltalainen lapsi on noutanut liekin Jeesuksen syntymäpaikalta ja lähettänyt rauhantulen matkaan. Eri maiden partiolaiset ovat ottaneet perinteekseen liekin kuljettamisen jouluaikana erilaisiin tapahtumiin ja paikkoihin muistuttamaan rauhan tärkeydestä.

Varjellessani lyhdyssä palavaa liekkiä ajattelen ensimmäisen joulun tapahtumia. Betlehemin kedolla paimenet saivat kuulla enkelien laulun: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” (Luuk. 2:14).

Jouluevankeliumissa enkelien laulaman rauhan on sanottu olevan kuin kolmisointu, jossa kolme säveltä kietoutuu erottamattomasti yhteen.

Ensinnä rauha viittaa Jeesukseen. ”Kristus on meidän rauhamme”, kirjoittaa apostoli Paavali kirjeessään efesolaisille (Ef. 2:14). Joulun lahjaa on, että ihminen voi saada rauhan sisimpäänsä. Rauha ei löydy kääntymällä sisäänpäin vaan etsiytymällä Betlehemin seimen äärelle, Jeesuksen luo. Hänessä löydämme rauhan.

Toiseksi enkelien laulu viittaa rauhaan maailmassa. Sitä ihmiskunta kaipaa kipeästi. Pelon, väkivallan ja sodan maailmassa rauha on tärkein lahja. Samalla se on tehtävä. Meidät on kutsuttu rauhan tekijöiksi, lähellä ja kaukana. Kaiken, mitä teemme maan päällä, täytyy edistää rauhaa.

Kolmanneksi enkelien laulu viittaa tulevaisuuteen. Profeetta Jesajan kirjassa kutsutaan syntyvää lasta nimellä Rauhan Ruhtinas (Jes. 9:5). Kerran koittaa aika, jolloin kansat eivät taistele toisiaan vastaan eivätkä enää opettele sotimaan.

Betlehemin rauhantulta katsoessani kiitän hyvää Jumalaa joulun lapsesta Jeesuksesta, Vapahtajastamme. Tulta vaaliessani muistan, että tehtäväni on sekä rukoilla että tehdä työtä rauhan puolesta. Rauhantulen liekki kertoo toivosta, että kerran koittaa koko ihmiskunnalle rauhan aika.