Vieraskolumni Kirkonseutu-lehdessä 30.9.2023

”Kirkon perustehtävä eli missio on edistää Jumalan valtakuntaa ja julistaa Jeesusta Kristusta maailman pelastajana. Tämä on kirkon olemassaolon perimmäinen syy”. Näin sanotaan kirkkomme strategiassa. Meidän tärkein tehtävämme on siis julistaa sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän kehällistä.

Ensimmäiset viikot piispana ovat olleet työntäyteiset. Huomaan, että odotukset uutta piispaa kohtaan ovat valtavat ja odotukset ovat hyvin erilaisia. Kohtaamisissa seurakunnissa ja hiippakunnallisissa tapaamisissa sydäntäni on lämmittänyt ihmisten ilo ja innostus. Toki olen saanut myös huolestuneita yhteydenottoja siitä, miten kirkkolaivan nyt käy.

Kirkossa on isoja kysymyksiä ratkaistavana, mutta siitä huolimatta uskallan sanoa, että hyvin käy. Sanoma Kristuksesta on kiirinyt yli 2000 vuotta. Se on kulkenut läpi äitikirkon jakaantumisen, reformaation ja jatkaa edelleen matkaa, koska kyse ei ole siitä, miten ihmiset osaavat kirkkoa tai sanaa hoitaa, vaan kyse on Jumalan työstä. Siksi myös kirkko on ja pysyy, vaikka se historian saatossa onkin muuttanut muotoaan ja varmasti muuttuu vielä tulevaisuudessakin.

Kirkkolaki määrittää kirkkomme tehtävän seuraavasti: Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa ja jakaa sakramentteja sekä toimii muutenkin kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi (KL §2). Tämä on perustehtävämme. Miten sitä tehdään ja osaammeko yhdessä hoitaa tätä tehtävää, onkin sitten jo toinen juttu. Hyvä johtaja kuitenkin aika ajoin palauttaa mieleen perustehtävän, koska ihmismieli alkaa helposti näperrellä muuta. Luotan täysin Jumalan sanaan, että se edelleen kiirii ja koskettaa sieluja.

Kun työskentelin kotimaisessa mainosradiossa, meillä kävi vieraana alan huippuosaaja Lontoosta. Mainosradiossa taistellaan kuulijoista sekä radioajasta, ja tärkein kysymys oli tietysti, miten saada kuulijat pysymään omalla kanavallamme. Huippuosaajan vastaus oli erittäin yksinkertainen: keskittykää omaan tekemiseenne, älkää käyttäkö energiaa ja aikaa muiden tekemisten vahtaamiseen. Minusta se olisi hyvä ohje kirkonkin piirissä. Keskitytään perustehtävään.

Jeesus itse asiassa puhuu saman asian puolesta. Kun opetuslapset tulevat valittamaan hänelle, että aivan väärät ihmiset puhuvat Jeesuksen nimissä, Jeesus vastaa heille, että heitä ei pidä estää vaan antaa toimia. Joka ei ole Jeesusta vastaan, on hänen puolellaan ja joka ei yhdessä Jeesuksen kanssa kokoa, hän hajottaa (Luuk. 9:49-50, 11:23). Meillä on perustehtävä. Se on maailman hienoin tehtävä ja siihen kutsutaan meitä kaikkia. Julistetaan Jeesusta!