Kirjoitus helluntaina 2022

Kyyhkynen symboloi kirkollisessa perinteessä Pyhää Henkeä. Tämän vertauskuvan taustana on kertomus Jeesuksen kasteesta. Jeesuksen noustessa vedestä taivaat aukenivat ja hän näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen.

Kirkkoisä Johannes Khrysostomos sanoi Pyhän Hengen ilmestyneen Jeesusta kastettaessa kyyhkysen muodossa, koska se on sävyisä ja puhdas eläin. Pyhä Henki on sävyisyyden henki.

Kyyhkynen liittyy Raamatussa myös toiseen keskeiseen tapahtumaan. Kyyhkynen ilmoitti vedenpaisumuksen loppumisesta tuomalla Nooalle tuoreen oliivipuun oksan. Kyyhkynen viesti pelastuksesta, toivosta ja uudesta elämästä.

Mikkelin hiippakunnan vaakunassa on vanhan Viipurin hiippakunnan sinetin peruina kyyhkynen, jonka nokassa on yhdeksänlehtinen kultainen oliivipuun oksa. Sinetin kyyhkynen on tulkittu rauhankyyhkyksi, joka muistuttaa Täyssinän rauhasta 1595.

Kyyhkynen rauhan symbolina palautuu Paavalin sanomaan, että Henki on rauhan yhdysside. Nykyisessä raamatunkäännöksessä asia ilmaistaan näin: ”Pyrkikää rauhan sitein säilyttämään Hengen luoma ykseys.” (Ef. 4:3).

Tänä vuonna helluntain sanomassa korostuu erityisesti rauha. Pyhä Henki on rauhan Henki, jonka läsnäoloa maailmamme kaipaa yhä kipeämmin. Samoin tarvitsemme rohkaisua ja toivoa arkeemme, kaikkien pelkojemme ja huoltemme keskelle.

Helluntain evankeliumissa Jeesus lupaa rauhan: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14:27).

Jokainen kristitty on kutsuttu rauhantekijäksi. Vastakkainasettelujen ja vihapuheen maailmassa, väkivallan ja sodan uutiskuvien vyöryessä tajuntaamme rauhan rakentajia tarvitaan yhä enemmän. Pyhä Henki lähettää ja varustaa meidät tähän tehtävään, toimimaan sovinnon ja yhteyden löytämisen hyväksi.