Kirkon kasvatuksen ja perheasiain neuvottelukunnan ensimmäinen kokous pidetään tuomiosunnuntain ja adventin välisellä viikolla. Pian kirkkovuosi päättyy ja alkaa uusi. Tässä taitekohdassa aloitamme uuden neuvottelukunnan toimikauden.

Kirkkovuoden ajankohta on oikeastaan hyvin sopiva aloittaa yhteinen työskentelymme. Nimittäin sekä tuomiosunnuntai että adventti avaavat kumpikin tärkeän näkökulman tehtäväämme.

Tuomiosunnuntain evankeliumitekstin mukaan Kristus tulee aikojen lopulla "kirkkaudessaan kaikkien enkeliensä kanssa ja istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle" (Matt. 25: 31). Kirkkovuoden lopussa kuuluu viesti: Jumala lähestyy meitä Kristuksessa ja asettaa meidät kasvojensa eteen. Ihminen on vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisistään. Viimeisessä tuomiossa Jumalan vanhurskaus ja oikeudenmukaisuus toteutuu lopullisesti.

Pohjimmiltaan kirkon päätöksenteon ja meidänkin neuvottelukuntamme työskentelyn tulee tapahtua iankaikkisuusperspektiivistä käsin. Vaikka useimmat asiamme ovat arkisia ja hyvinkin maallisia, niiden tarkoitus on huolehtia siitä, että mahdollisimman moni ihminen pääsisi kerran taivaaseen.

Kirkkovuoden viimeinen sunnuntai liittyy samalla seuraavaan sunnuntaihin, adventtiin. Myös kirkkovuoden alussa kuuluu sama viesti: Jumala lähestyy meitä Kristuksessa ja asettaa meidät kasvojensa eteen. Adventin evankeliumiteksti kertoo siitä, kuinka Jeesus tuli kansansa keskelle. Hänet otettiin vastaan hoosiannaa laulaen (Mark. 11:1-10). Adventtina alkava uusi kirkkovuosi aloitetaan pyytämällä apua ja pelastusta Jumalalta. Hoosianna tarkoittaa ”auta, pelasta”. Kyse on alun perin avunhuudosta kuninkaalle tai Jumalalle.

Aloittaessamme neuvottelukunnan työskentelyn, voimme pyytää ”hoosianna”, siis auta meitä. Auta meitä, Jumala, hoitamaan meille uskomaasi tehtävää oikein, kirkon ja ihmisten, erityisesti lasten, nuorten ja perheiden ajalliseksi ja iankaikkiseksi parhaaksi. Sitä varten tämä neuvottelukunta on asetettu.

Tämän viikon psalmissa 143 on pyyntö, joka toistuu päivästä toiseen kirkon perinteisessä aamurukouksessa (Laudes). Se on sopiva rukous myös meille tänä aamuna:

”Sinuun minä turvaan – osoita laupeutesi jo aamuvarhaisesta! Sinun puoleesi minä käännyn – opeta minulle tie, jota kulkea!” (Ps. 143:8).