Meillä on monenlaisia mittoja. Tarvitsemme niitä päivittäin. Kun uutta Vilttihattu-päiväkotia rakennettiin, käytettiin erilaisia mittoja: senttimetrejä ja metrejä, grammoja ja kiloja, kuutioita ja neliöitä, minuutteja ja tunteja.

Mikä voisi olla nimenomaan päiväkodin mittayksikkö? Tässä talossa on neliöitä noin 1100, tämä on suunniteltu 110 lapselle, henkilökuntaa on yhteensä 31, korkein huonekorkeus on 7 metriä, ulkoaitaa on 390 juoksumetriä, rakentaminen maksoi kolme ja puoli miljoonaa euroa. Voimme laskea, paljonko on neliöitä lasta kohden, mikä on yhden hoitopaikan hinta tai montako lasta on yhtä henkilökuntaan kuuluvaa kohden. Mutta mikä olisi paras päiväkodin mitta?

Päiväkodin paras mitta on syli. Syli on vanha suomalainen mitta. Se on ollut pituusmitta, joka on noin kaksi metriä. Se on samalla rakkauden mitta. Pientä vauvaa hoidetaan sylissä – niin meitä isojakin kerran hoidettiin. Te lapset istutte kotona usein äidin tai isän sylissä ja täällä päiväkodissa aikuisen sylissä. Syli on tärkeä paikka meille kaikille. Sylissä on turvallista. On surullista, jos lapsi ei pääse syliin. Silloin voivat monet asiat tuntua pelottavilta.

Tänään on Lapsen oikeuksien päivä. Se muistuttaa lapsen oikeudesta turvalliseen elämään ja rakkauteen, kasvatukseen ja hoivaan. Siksi päiväkodin paras mitta on syli. Jeesuksesta kerrotaan, että hän otti lapsia syliinsä ja siunasi heidät (Mark. 10:16). Siunatessamme Vilttihattu-päiväkodin pyydämme, että Jeesus, lasten ystävä, saisi tuoda tähän päiväkotiin iloa, turvaa ja rakkautta.