Mikkelin hiippakunnan piispalla on ollut tapana järjestää kirkkovuoden vaihtuessa adventtivastaanotto. Mielelläni olen liittynyt tähän perinteeseen. Olemme puolisoni Marian kanssa iloisia, että olette ottaneet kutsun vastaan. Näin haluamme olla rakentamassa yhteyttä niin ihmisten kuin yhteiskunnan eri toimijoiden kesken.

Piispan adventtivastaanoton järjestämispaikka vaihtelee vuosittain hiippakunnan eri puolilla. Tällä kertaa olemme täällä Savonlinnassa. Lausun parhaat kiitokseni Savonlinna-Säämingin seurakunnalle yhteistyöstä tämän vastaanoton järjestelyissä.

Vuosikymmenen takaa muistan leikkimielisen joulukalenterin, jossa adventti oli selitetty omaperäisesti. Sana oli pilkottu kahteen osaan. Ad oli suomennettu latinasta tarkoittamaan ”johdosta”, ”vuoksi” ja ventti tarkoittamaan loppuunväsynyttä. Adventin ymmärrettiin merkitsevän ajanjaksoa, jonka vuoksi ollaan loppuunväsyneitä.

Monen ihmisen todellisuudessa adventti voi olla loppuunväsymisen aika. Silloin muutaman viikon kuluttua koittava juhla-aikakaan ei enää tunnu juhlalta, kun on poikki jo sitä ennen. Voisiko adventti olla jotain muuta?

Oikeasti adventti merkitsee tulemista ja saapumista. Adventus Domini on suomeksi Herran tuleminen. Adventti on siten valmistautumisen aikaa Herran tulemiseen, mutta samalla luottamusta siihen, että Hän tulee ihmiselämään ilman meidän valmistelujamme tai yrittämistämme. Niin tapahtui ensimmäisenä jouluna ja niin tapahtuu yhä edelleen siellä, missä Hänet otetaan vastaan.

Adventti ei ole loppuunväsymisen aika, vaan pikemminkin juhla loppuunväsyneille.

Adventista alkaa uusi kirkkovuosi. Yhä lyhytjänteisemmäksi pirstoutuvassa elämässä ja kiireisemmäksi muuttuvassa ajassa kirkkovuosi on aarre.

Tulevina viikkoina kirkot täyttyvät seurakuntalaisista adventin tilaisuuksissa, Kauneimmissa joululauluissa, jouluhartauksissa ja jumalanpalveluksissa. Niissä yksityisen ihmisen elämä kytketään hetkeksi suurempaan kokonaisuuteen.

Kirkkovuosi on itse asiassa kantava voima nykyisessä lyhyisiin jaksoihin pilkkoutuvassa ajassa. Kirkkovuoden tapahtumiin osallistuminen pitää elämän kasassa ja muistuttaa, että oma elämä tapahtuu Jumalan todellisuuden keskellä. Täyteen ”buukatun”, levottoman ja vaihtelevan ihmiselämän rinnalla kulkee muuttumaton Jumalan pelastushistoria.

Ihminen ei riitä oman itsensä mitaksi ja onnensa sepäksi, vaikka tällaista mallia aikamme arvomaailma meille tyrkyttää. Adventin viesti on toinen: Jumala ei ole meistä kaukana, hän saapuu keskelle tavallista elämää. Kristus on tullut, jotta meillä olisi yhteys Jumalaan ja toisiimme. Hänelle kelpaamme sellaisina kuin olemme.

Seppo Häkkinen