Neitsyt Maria on varmasti kuuluisin nainen koko maailmassa. Vähäinen ei ole myöskään niiden naisten määrä, jotka ovat saaneet nimensä hänen mukaansa. Kirkkovuodessa tänään vietettävä

neljäs adventtisunnuntai omistetaan lasta odottavalle Marialle, Herran äidille. Vapahtajan äidin odotus ja joulun odotus kuuluvat yhteen.

Luukkaan evankeliumin alussa, ennen jouluevankeliumia, kerrotaan enkelin ilmestymisestä Marialle. Ilmoittaessaan Jeesuksen syntymästä enkeli kutsuu Mariaa nimeltä.”Enkeli tuli sisään hänen luokseen ja sanoi: ’Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut! Herra kanssasi!’ Nämä sanat saivat Marian hämmennyksiin, ja hän ihmetteli, mitä sellainen tervehdys mahtoi merkitä. Mutta enkeli jatkoi: ’Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus.’”(Luuk. 1:28-31)

Mariaa puhutellaan nimeltä.’Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut!Ja toisen kerran:’Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa.Tämä kertoo jotain olennaista Jumalan tavasta toimia. Jumala ei rakasta meitä jonain yleisenä ihmisjoukkona, jonkinlaisena massana. Hän rakastaa jokaista erikseen. Jumala kohtaa meidät yksilöinä, nimeltä mainiten ja kutsuen. Jumala puhuu ihmiselle mielellään yksikössä: sinä. Sen viesti on, että jokainen meistä on hänelle korvaamaton.

Katsopa tai tunnustele hetki sormenpäätäsi. Jokaisen sormenjälki on ainutlaatuinen. Se kertoo samalla, että kukin meistä on ihmisenä ainutlaatuinen. Ei ole olemassa ketään muuta täysin minun kaltaistani. Sinä olet Jumalan luoma, ainutkertainen, ainutlaatuinen ihminen. Olet tunteva, kokeva ihminen. Olet ihminen, jonka sydän pumppaa veren, keuhkot antavat hapen. Olet ihminen, jonka aivot muistavat ja antavat ajatuksen. Olet ihminen, jollaista toista ei ole eikä tule. Olet yksilö, olet juuri se persoona, joksi Jumala sinut loi. Olet Jumalan silmissä arvokas itsessäsi, et sen vuoksi, mitä teet tai mitä saat aikaan. 

Keskellä arkista elämää Jumalan enkeli ilmestyi Marialle. Mariaa puhutellaan nimeltä mainiten. Tämä tavallinen nuori nainen sai kokea jotain mullistavaa ja järisyttävää. Jumala itse ottaa yhteyttä. Jumala itse laskeutuu ihmisen tasolle, tulee rinnalle, keskelle tosi elämää. Pelko ja hämmennys ovat Marian ensitunnot. Ihmisen normaali reaktio pyhän edessä on juuri pelko. Jumalan vastaus kuitenkin on:’Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa.’Puhuttelun viestinä on, että Jumala on armollinen. Niin Jumala toimii yhä. Edelleen Jumala etsii, edelleen hän on liikkeellä, edelleen hän haluaa löytää. Hän tahtoo löytää hukassa olevan, olla armollinen, pelastaa, viedä turvaan, viedä kotiin.

Maria sai elää todeksi sen, että Jumala on armollinen. Sitä viestiä meillekin kerrotaan. Toivomme on siinä, että Jumala on tehnyt ja tekee kaiken puolestamme. Tärkein teko on tämä: "Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa." Jumalan tekemää siis kaikki, täyttä, täydellistä ja riittävää. Ihmeistä suurin ihmisen kohdalla on tämän käsittämättömän uskominen todeksi omalle kohdalle. Tämän ihmeen, uskon ihmeen, ja siinä vahvistumisen ihmeen, voi tehdä vain Jumala. Sitä saat itsellesi nytkin pyytää: arasti, hiljaa, kysellen. Saat olla ihmeen äärellä, joka voi muuttua todeksi.

Mariaa puhutellaan nimeltä mainiten. Puhuttelun viestinä on, että Jumala on armollinen. Viesti on yhä voimassa. Siksi muista: ”Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, minun armoni ei sinusta väisty eikä rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.”

Seppo Häkkinen