Kauneimmat joululaulut –tapahtuma sai tänä vuonna Kirkon kulttuuripalkinnon. Palkinnon voi saada kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä esittävästä taiteellisesta toiminnasta tai kulttuuriteosta. Emme siis ole missä tahansa tilaisuudessa, kun olemme kokoontuneet laulamaan yhdessä joululauluja.

Neljän vuosikymmenen aikana Kauneimmista joululauluista on tullut osa monen jouluperinnettä. Tänäkin adventtina lähes miljoona suomalaista kokoontuu näihin tapahtumiin. Näin välitämme kristillistä joululauluperinnettä sukupolvelta toiselle. Olet mukana kulttuuriteossa: kannat suomalaista joulukulttuuria ja musiikkikulttuuria. Samalla voit olla mukana tekemässä hyvää. Vuosikymmenien aikana kerätyt kolehdit ovat auttaneet tuhansia ihmisiä eri puolilla maailmaa.

Tässä tilaisuudessa toteutuu konkreettisesti Raamatun ajatus siitä, että antaessaan saa. Laulaminen nimittäin tekee hyvää laulajalle. Monissa eri tutkimuksissa on todettu, että laulamisella on usein yhteys mielialaan ja hyvinvoinnin kokemukseen. Musiikkiterapian professori Jaakko Erkkilän mukaan musiikin fyysinen vaikutus on hämmästyttävän suuri. Musiikin tohtori Ava Numminen puolestaan on sanonut, että musiikki vaikuttaa syvällä aivojen sisäosissa oleviin tunnekeskuksiin. Vaikutuksen saa jo kuuntelemalla musiikkia, mutta laulamisen vaikutus on vielä voimakkaampi.

Laulaminen liittää meidät myös yhteen. Ava Nummisen mukaan laulamisen vaikutuksessa on tärkeää fyysisen suorituksen lisäksi yhteisöllisyyden kokemus, tunne siitä, että kuuluu johonkin. Tänään tässä tilaisuudessa kuulut yhteisöön. Olemme yhtä suurta kirkontäyteistä joukkoa.

Tuttuja joululauluja laulamalla liitymme yhteiseen perintöön, vaikka laulut herättävätkin kunkin omia tunteita, muistoja ja kokemuksia. Silti ne yhdistävät meitä. Yhteisesti laulettu laulu tuntuu hyvältä. Se liittää meitä toinen toiseemme, yli sukupolvien. Se antaa joskus sanoin kuvaamatonta voimaa.

Musiikin myönteinen merkitys ei ole mikään uusi havainto. Kirkkoisä Augustinuksen kerrotaan sanoneen: ”Joka rukoilee laulaen, rukoilee kahdesti.” Kun arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi vajaa viikko sitten Kirkon kulttuuripalkinnon, hän laajensi osuvasti kirkkoisän ajatusta: ”Se joka laulaa yhdessä, rukoilee kolmesti. Ehkä asiaa sen kummemmin ajattelematta, vain antamalla yhteisen laulun kuljettaa mieltä ja ajatuksia. Sille Kauneimmat joululaulut –tapahtuma antaa tilaa. Joulun sanomalle ihmisen rinnalle tulevasta Jumalasta.”

Tästä on syvimmiltään tänäkin iltana kyse. Laulaminen tekee meille hyvää. Antamalla lahjamme me voimme tehdä toisille hyvää. Mutta ennen kaikkea tämä ilta lauluineen kertoo, että Jumala on hyvä. Jouluna ihmiseksi syntynyt Jumala on nimensä mukaisesti Immanuel – Jumala meidän kanssamme. Hän kulkee rinnallasi, on oma joulusi millainen tahansa. Joulu on toivon, ilon ja kiitoksen juhla. Se ei riipu meidän valmisteluistamme tai elämäntilanteestamme. Jumala on sen meille valmistanut lähettämällä poikansa Jeesuksen tähän maailmaan. Hän tulee vierellesi tuoden jouluilon ja –riemun. Hän on Immanuel – Jumala meidän kanssamme.

Seppo Häkkinen