Hehkuvan sydämen into

”Nyt on hautauduttu hiljaisen hiipumisen tielle.” Lehden haastattelema toimitusjohtaja kuvaili näin yhteiskuntaamme ja peräänkuulutti asennemuutosta, jotta Suomi saadaan nousuun ja työpaikat turvattua.

Miten on kirkon laita? Usko kirkon oppiin heikkenee, jäsenmäärä laskee, toimintaan osallistuminen vähenee. Haastettu kirkko näyttää olevan hiljaisen hiipumisen tiellä.

Entä yksittäinen kristitty? Nykyaikana pienikin usko halutaan työntää yksityiselämän perimmäiseen soppeen piiloon. Usko ei näytä sopivan vallitsevaan maailmankuvaan ja elämäntapaan. Hautautuuko sekin hiljaisen hiipumisen tielle?

***

Pitkäperjantain jälkeen opetuslasten usko oli nollapisteessä. Luukkaan evankeliumi (24:13-35) kertoo kahden murheellisen opetuslapsen matkasta kohti Emmauksen kylää. Jeesus Nasaretilainen oli kuollut.

Opetuslasten seuraan lyöttäytynyt muukalainen kertoi, että juuri niin piti käydäkin. Messiaan piti kärsiä, jotta maailma pelastuisi. Opetuslapset kuuntelivat ja alkoivat ymmärtää.

Illallispöydässä opetuslapset tunnistivat muukalaisen ylösnousseeksi Jeesukseksi. Samassa hän jo katosi heidän näkyvistään. He sanoivat toisilleen: ”Eikö sydämemme hehkunut innosta, kun hän kulkiessamme puhui meille ja opetti meitä ymmärtämään kirjoitukset?” Opetuslapset lähtivät heti kertomaan ylösnousemuksen ihmeestä muille opetuslapsille.

Ylösnousseen kohtaaminen muutti hiljaisen hiipumisen tien hehkuvan sydämen innoksi.

***

Miten sama tapahtuisi meissä kristityissä ja kirkossamme? Emmauksen tien opetuslapsia ohjattiin elävään uskoon avaamalla heille pyhät kirjoitukset. Raamattu on todistusta Jeesuksesta Kristuksesta. Siksi lue ja tutki sanaa, rukoile ja käy jumalanpalveluksissa.

Ylösnoussut Jeesus kohdataan myös sakramenteissa. Kaste kutsuu seuraamaan ylösnoussutta Jeesusta. Ehtoollisella Jeesus on todellisesti läsnä. Hän antaa synnit anteeksi ja lahjoittaa uutta rohkeutta elämään. Kiitä kasteestasi ja ota sen lahjat ja velvoitukset todesta. Käy usein ehtoollisella.

Sanassa ja sakramenteissa Jeesus kohdataan yhä, elävänä persoonana. Hänen kohtaamisensa ohjaa pois hiljaisen hiipumisen tieltä. Ylösnousseen Jeesuksen kohtaaminen synnyttää hehkuvan sydämen innon.

Seppo Häkkinen