Pelosta iloon

Pelko, hämmennys ja epäily olivat Jeesuksen lähipiirin tunteita pääsiäisen jälkeen. Päällimmäisenä on pelko. Opetuslapset ovat piilossa, ovet tiukasti lukossa. Miten meidän nyt käy? Ei kai meitäkin vangita ja surmata, kuten Herrallemme kävi?

Pelon keskelle saapuu yllättäen ylösnoussut Jeesus. Hämmennys valtaa nyt mielet. Mitä tämä oikein on? Mitä tässä tapahtuu? Tilannetta on vaikea käsittää ja ymmärtää. Siksi seuraavaksi mieleen hiipii epäilys. Ei tämä voi olla totta. Kyse täytyy olla aaveesta tai pelkästä haavekuvasta.

Jeesus saapui opetuslasten keskelle. Pelko, hämmennys ja epäily vaihtuivat iloksi ja ihmettelyksi. Ylösnousseen Jeesuksen kohtaaminen merkitsi muutosta. Jeesus vakuutti pelkääville ja epäileville opetuslapsilleen: ”Minä tässä olen, ei kukaan muu.” (Luuk. 24:39) Näinhän vanhemmat toimivat, kun pieni lapsi hätääntyy tai on peloissaan: ”Ei ole mitään hätää. Isä on tässä.” ”Kaikki on hyvin, äiti on tässä.” ”Ei tarvitse pelätä, ole rauhassa, minä olen tässä.”

* * *

Meillä on omat pelkomme, kenellä sairauden, kenellä työn ja toimeentulon, kenellä läheisten ihmisten tai tulevaisuuden vuoksi. Jonkun elämäntilannetta kuvaa hämmennys. Elämän arvaamattomuus tai yllättävät tapahtumat ovat sekoittaneet omat suunnitelmat. Ei oikein tiedä, mitä on tapahtunut ja mitä nyt pitäisi tehdä. Usean mieltä painaa epäilys, koskee se sitten elämänvalintoja tai hengellisiä kysymyksiä. Mihin uskoa ja luottaa tässä epävarmassa maailmassa?

Keskellä omaa elämäntilannettamme kuulemme ylösnousseen Jeesuksen sanat: ”Minä tässä olen, ei kukaan muu.”

Pelkojen, hämmennyksen ja epäilyksen keskelle saapuu kuoleman voittaja. Hän vakuuttaa, ettei meidän tarvitse pelätä. Vaikka hämmennys ja epäily valtaavat mielemme, ei tarvitse pelätä. Jeesus on tässä, meidän keskellämme, sinun lähelläsi ja rinnallasi.

* * *

Ylösnousseen Jeesuksen läsnäolo ei ole meidän kokemuksistamme riippuvainen. Meidän pelkomme, hämmennyksemme tai epäilymme ei tee tyhjäksi pääsiäisen ihmettä. Yhtä vähän ilmestykset ja kokemukset ovat takeena siitä.

Ylösnousseen Jeesuksen lupaus kantaa pelosta iloon, hämmennyksestä luottamukseen, epäilystä uskoon. ”Minä tässä olen, ei kukaan muu.”

Seppo Häkkinen Mikkelin hiippakunnan piispa