Betlehem – leivän talo

Jeesuksen synnyinpaikaksi Luukas ilmoittaa pienen Betlehem-nimisen kaupungin. Nimi ”Betlehem” on suomeksi ”leivän talo”. Leipä oli Jeesuksen ajan ihmisille pääruoka. Muu ruoka oli vain leivän särvintä. Nälkäiselle leipä oli kylliksi. Leipään suhtauduttiin kunnioittavasti, jopa hartaasti. Se oli elämälle välttämätöntä ja sellaisena arvokasta.

Leivän talo voisi olla aikamme ihmisille oma työpaikka. Työstä tulee palkka ja sen myötä kaikki se, mitä elämiseen tarvitaan. Työ kuuluu ihmiselämään. Se luo hyvinvoinnin edellytyksiä. Kuluneen vuoden uutiset työpaikkojen vähenemisistä, irtisanomisista ja lomautuksista ovat olleet surullista kuultavaa.

Uutisten takaa paljastuu ihmisten hätä: työntekijä pohtii tulevaisuuttaan, perheessä on taloudellisia huolia, joku aprikoi, olenko hyödytön vai tarvitaanko minua vielä. Tuskallinen on myös niiden tilanne, jotka yrityksissä joutuvat tekemään kipeitä päätöksiä.

****

Maria ja Joosef matkustivat Betlehemiin, koska veroviranomaiset niin määräsivät. Kaupungin tungoksen tähden he joutuivat majoittumaan talliin ja eläinten syöttökaukalo toimi vastasyntyneen vuoteena. Jos perheellä olisi ollut varallisuutta, he olisivat ehkä päässeet parempiin huoneisiin.

Evankeliumien mukaan Jeesuksen maallinen perhe oli köyhä. Betlehemin seimeen syntyi hän, jonka valta ja rikkaus eivät ole tästä maailmasta. Hänellä on tarjottavana muuta kuin ajallista hyvyyttä.

Betlehem muistuttaa myös siitä leivästä, jota me syötävän leivän lisäksi elämäämme tarvitsemme. Joulun seimen luona meille tarjotaan sitä leipää, josta jouluna ihmiseksi syntynyt Vapahtaja sanoo: "Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan." (Joh. 6:35)

***

Joulun lapsi on Jumalan antama vastaus ihmisen syvimpään kaipuuseen ja hengelliseen nälkään. Jeesus Kristus tuli ihmiseksi pelastaakseen meidät kaikesta pahasta ja korjatakseen särkyneen yhteyden Luojan ja luodun välillä.

Joulu on juhla, joka viestii: olet arvokas, Jumalalle rakas ja tärkeä. Hän lähetti ainoan poikansa maailmaan, jotta meillä olisi elämä, nyt tässä ajassa ja kerran taivaassa.

Jouluna 2013

Seppo Häkkinen

Mikkelin hiippakunnan piispa