Lomarauhan julistaminen 18.6.2011 Kerimäellä

Jos Luoja suo, vietämme alkaneena kesänä jälleen yhden lomakauden. Toiveemme on, että se olisi kaikille hyvää levon ja virkistäytymisen aikaa.

Elämän luonnolliseen rytmiin kuuluu työn ja levon vaihtelu. Jo Raamatun alkulehdiltä luomiskertomuksesta avautuu tämä elämän perustotuus. Ihminen ei ole kone, vaan jokainen tarvitsee viikoittain lepopäiviä. Vuodenkierrossa ihminen kaipaa ainakin yhden pitemmän lomajakson.

Työ, elämän arki ja rutiinit täyttävät helposti kaiken. Tapahtumisen keskellä on vaikea löytää olennainen ja keskittyä tärkeään. Kuitenkin tämä kaipuu meissä on. Haluaisimme luoda tilaa alkuperäiselle, pelkistää elämää ja nostaa arvokkaan näkyviin. Samalla antaisimme mahdollisuuden myös jonkin uuden syntymiselle.

Loma on tarkoitettu lepoon ja virkistäytymiseen. Se ei saa olla taakka tai suorittamista. Loma tarjoaa meille rauhaa ja aikaa pysähtyä meille tärkeiden ihmisten ja asioiden äärelle.

Suomessa kaunis luonto, kesän valo ja lämpö virittävät lomaan. Kesäinen suomalainen luonto on ihmeellinen. Se on täynnä asioita, joista voi nauttia. Lomalla voimme vaalia myös luonnon rauhaa ja puhtautta. Voimme edistää sellaisia luonnosta nauttimisen tapoja, jotka eivät häiritse luontoa, kasveja, eläimiä eivätkä toisia ihmisiä. Luonto kutsuu meitä hiljaisuuteen sekä kuuntelemaan luomakunnan ja sen Luojan puhetta.

Loma antaa tilaisuuden nauttia myös kulttuurista, jota Suomessa on kesälläkin monipuolisesti tarjolla. Lomalla on myös lupa vain olla, antaa ajan kulua ja ”sinisten ajatusten” kulkea.

Lomaan voi kuulua myös hengellinen virkistäytyminen. Vaikkapa hengelliset kesäjuhlat, tiekirkot tai yksinkertaisesti hiljentyminen luonnon keskellä Jumalan edessä antavat voimia. Kerimäen suuri puukirkko omalla olemassaolollaan viestittää hengellisen elämän ulottuvuudesta. Tässä kirkon portailla kuulemme Jeesuksen kutsun: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.” (Matt. 11:28)

Lomalla keräämme voimia tulevaa varten. Samalla opettelemme elämäntapaa, jossa työ ja harrastukset eivät täytä koko elämää. Sellaisessa elämäntavassa on tilaa elämän tärkeimmille asioille, olemiselle ja läheisten seuralle. Olkoon lomakausi kaikille levollinen, rauhaa, iloa ja voimaa antava. Hyvä Jumala loma-ajan siunatkoon.

Julistetaan siis täten maahamme kaikille asukkaille ja tänne tuleville yleinen lomarauha.

Seppo Häkkinen