Seimen lapsi – kaipauksen täyttymys

Ihminen on aina etsinyt tarkoitusta elämälleen. Maailma hänen ympärillään on muuttunut, mutta ihminen kysymyksineen on pysynyt samanlaisena. Nykyaikana henkinen ja hengellinen etsintä on saanut uusia muotoja. Uskonnollisessakin etsinnässä näkyy yksilöllisyyden korostus. Etsitään kokemusta, joka olisi henkilökohtaisesti merkittävä.

Ihmisen kaipaus kohdistuu salaperäisesti johonkin tämän maailman ulkopuolella olevaan, sillä mikään aineellinen ei sitä tunnu täyttävän.

***

Voimme yrittää täyttää sisimpämme tyhjää paikkaa erilaisilla asioilla ja merkityksillä. Joulun monet lahjat ovat tästä osoituksena. Ne näyttävät arvokkailta ja täyttävät toiveemme joksikin aikaa. Mutta kuitenkin jäämme kaipaamaan jotakin parempaa.

Omaisuuden haaliminen ei tuo onnea. Ei myöskään aseman tai vallan saavuttaminen. Edes hyvät ihmissuhteet ja rakkaat läheiset eivät täytä syvintä kaipausta. Ajallinen hyvä tuo hetken helpotuksen. Ne täyttävät erilaisia tarpeita. Monet niistä ovat elämälle välttämättömiä ja hyviä Jumalan lahjoja. Mutta silti jotain tärkeää puuttuu.

Sisimmässämme on Jumalan muotoinen tyhjä paikka, jonka vain Jumala voi täyttää. Tämä 1600-luvulla eläneen matemaatikon ja filosofin Blaise Pascalin ajatus tuntuu nousevan syvältä omasta kokemuksesta.

***

Mikään tässä maailmassa ei voi tyydyttää kaipaustamme siihen, joka kerta kaikkiaan kuuluu tämän maailman ulkopuolelle. Jouluna ihmiseksi syntyneessä Jeesuksessa Jumala ilmoittaa itsensä näkyvällä tavalla.

”Hänessä saa nyt kaikki maa sen mitä sielu janoaa.”(Virsi 29:1) Tässä jouluvirressä on oivallisesti sanoitettu joulun ydin.

Loppujen lopuksi vain Jumala voi täyttää sisimpämme tyhjän paikan – siitä yksinkertaisesta syystä, että meidät on luotu Jumalan yhteyteen. Seimen lapsi täyttää syvimmän kaipauksemme.

Jouluna 2012

Seppo Häkkinen

Mikkelin hiippakunnan piispa