Jumala meidän kanssamme

Tulevaisuus on näyttänyt kuluneena vuonna poikkeuksellisen epävarmalta. Valta on vaihtunut monissa valtioissa eikä se aina ole tapahtunut rauhallisissa merkeissä. Yhä useammin koetut epätavalliset luonnonilmiöt ovat huolestuttaneet monia.

Talouselämän luottamuspula on aikaansaanut epävarmuutta maanosassamme. Myös omassa maassamme se on aiheuttanut huolta ja epätietoisuutta. Poliitikoilla on ollut kova työ yrittäessään luoda vakautta ja vahvistaa luottamusta.

Epävarmuus kuuluu myös ihmisen yksityiselämään. Elämä on loppujen lopuksi arvaamaton. Yhtäkkiä kaikki voi olla toisin kuin vielä hetki sitten. Hallitsematon muutos pelottaa. Epävarmuudessa eläminen on kuluttavaa.

***

Matteuksen evankeliumin alussa enkeli ilmoitti Joosefille, että Marian synnyttämä poika tulee olemaan Immanuel. Suomennettuna se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme. (Matt. 1:23)

Saman evankeliumin lopussa ylösnoussut Jeesus lupaa opetuslapsilleen: ”Minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." (Matt. 28:20)

Matteuksen evankeliumin perusviesti on alusta loppuun sama: Jumala on meidän kanssamme.

Jouluna Jumala syntyi ihmiseksi, meidän elinehtojemme, epävarmuutemme ja huoltemme keskelle. Ylösnousseena Herrana hän on meidän kanssamme joka päivä.

***

Emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan meille yksilöinä, kansana tai ihmiskuntana. Mutta yksi on varma. Jeesus on luvannut olla kanssamme. Tämä tuo rohkeuden monien huolten ja pelkojen keskelle. Tämä antaa lujan perustan monin tavoin epävarmaan elämään.

Joulun luotettava lupaus on: ”hänelle annetaan nimeksi Immanuel – se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme.”

Jouluna 2011

Seppo Häkkinen 

Mikkelin hiippakunnan piispa