Pyhä perhe ja seurakunta

”… ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä.” (Luuk. 2:16).

Joulun kuvastoon kuuluvat olennaisesti maalaukset pyhästä perheestä. Maria katselee hellästi seimessä makaavaa Jeesus-lasta. Joosef on hänen takanaan, usein vähän hämillisen näköisenä.

Maalaukset luovat pyhästä perheestä idyllisen kuvan, joka on usein kaukana todellisuudesta. Arki huolineen ja murheineen kohtasivat myös Marian, Joosefin ja Jeesuksen perhettä, kuten lukemattomia perheitä kautta vuosisatojen. Silti perhe on korvaamaton. Sen merkitystä yksilön elämässä ei voi liiaksi korostaa. Perhe on myös yhteisön kannalta tärkeä. Se on yhteiskunnan perussolu.

Kirkkomme perheneuvonnan 70-vuotisjuhlavuonna on hyvä muistaa seurakuntien merkittävä toiminta erityisesti lasten, nuorten ja perheiden hyväksi. Kirkko on ollut rakentamassa hyvää tulevaisuutta.

* * *

Kristillisen tradition mukaan samalla tavalla kuin Maria synnyttää Kristuksen, kirkko synnyttää kristittyjä sanan ja sakramenttien kautta. Seurakunta on Jumalan perhe.

Niin kuin äiti huolehtii lapsistaan, kirkonkin pitää huolehtia jäsenistään armonvälineiden avulla. Sanassa ja sakramenteissa Jumala on keskellämme. Jouluajan rikas jumalanpalveluselämä kutsuu kohtaamaan Jumalan.

Joulun sanomaa ihmiseksi tulleesta Jumalasta ja hänen valmistamastaan pelastuksesta on sanoin ja teoin julistettava kaikkialle maailmaan. Se on Jumalan perheen perustehtävä.

* * *

Raamatun mukaan maailmassa on kaksi Jumalan säätämää tärkeää instituutiota: perhe ja seurakunta. Ne edistävät ihmisen sekä ajallista että iankaikkista hyvää. Perheen ja seurakunnan jäsenillä on omat tehtävänsä ja he ovat vastuussa yhteisön hyvinvoinnista.

Perhe-elämä on usein muuta kuin joulukuvaston idylliä. Myös Jumalan perheen elämä on usein epätäydellistä. Silloin ei ole vastuullista kääntää selkä ja hylätä perhe, vaan toimia sen parhaaksi ja rakastaa sitä sen puutteista huolimatta.

Marialta voi ottaa mallia perheen ja seurakunnan hyvinvoinnin edistämiseen. Hän pysyi Jeesuksen lähellä ja rakasti häntä.